Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Πως αλλάζουμε τη σειρά εκκίνησης συσκευών στο BIOS ( Boot Priority )

Boot Priority

Πως αλλάζουμε τη σειρά εκκίνησης συσκευών στο BIOS ( Boot Priority )

Το να αλλάξουμε τη σειρά εκκίνησης ( Boot Order / Boot Priority ) τον συσκευών του υπολογιστή είναι πολύ εύκολη υπόθεση.Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μπούμε στις ρυθμίσεις του BIOS και να κάνουμε μια μικρή ρύθμιση...

Για πιο λόγο να αλλάξουμε τη σειρά εκκίνησης ;
Είτε θέλουμε να κάνουμε εγκατάσταση των Windows είτε να τρέξουμε κάποιο λειτουργικό Linux θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τη σειρά εκκίνησης , να ρυθμίσουμε δηλαδή τον υπολογιστή να ξεκινάει πρώτα από το USB ή το CD ROM αντί για το σκληρό δίσκο.

Δείτε πως να φτιάξετε ένα USB εκκίνησης με LINUX :

Πως θα μπούμε στο Bios ;

Ανοίγουμε ή κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή . Πριν την εκκίνηση του λειτουργικού εμφανίζoνται κάτι μηνύματα όπως τα παρακάτω :















Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παρατηρήσουμε πιο κουμπί πρέπει να πατήσουμε για να μπούμε στις ρυθμίσεις του Bios . Τα πιο συνηθισμένα κουμπιά είναι το DEL και το F2 .
Συνήθως γράφει " Press ... To run Setup "  , αν πάλι δεν σας εμφανίζει πια κουμπιά να πατήσετε απλά πατήστε DEL ή F2 ή F1 ή ESC ή F10 συνεχόμενα , ένα από αυτά θα σας βάλει σίγουρα μέσα στο BIOS .

Εντάξει , τώρα πως αλλάζουμε τη σειρά εκκίνησης ;

Τα περισσότερα BIOS εκτός από τα πολύ σύγχρονα μοιάζουν με το παρακάτω ...





















Αφού μπούμε στις ρυθμίσεις  πηγαίνουμε στη καρτέλα Boot . Εκεί βλέπουμε  όλες τις συσκευές ταξινομιμένες με βάση τη σειρά εκκίνησης . Για να ορίσουμε μια συσκευεί να ξεκινάει πρώτη πρέπει να τη μεταφέρουμε στη πρώτη θέση , αυτό γίνετε συνήθως με τη χρήση των πλήκτρων " + " και " - " ή " F5 " και " F6 " , αν πάλι όχι πάντα από δεξιά υπάρχουν οδηγίες .

Τέλος πατάμε F10 για αποθήκευση και έξοδο ( Save and Exit ) .